Единадесет области у нас са най-големите донори на работна ръка за

...
Единадесет области у нас са най-големите донори на работна ръка за
Коментари Харесай

България все още е донор на работници за чужбина, заплатата е водещата причина


Единадесет области у нас са най-големите донори на работна ръка за чужбина. Това демонстрираха данни от проучване на Главната инспекция по труда.

Според тях над 5% от популацията на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково е отпътувало зад граница през последните 10 години.

А главната причина - всички тези хора чакат на открито да взимат по-високи заплати.

Един от водещите проблеми у нас продължава да бъде огромната разлика в размера на възнагражденията и стандарта на живот сред различните областни градове и селата към тях, поясни  икономистът от Института за пазарна стопанска система Адриан Николов, съобщи България он еър.

" По-скоро хората от дребните градове и от села са тези, които по-често се насочват към работа в чужбина, в сравнение с тези от регионалните центрове. Традиционната динамичност в границите на българия беше първо от селата към огромните градове, от районните центрове към София и към този момент от София вероятно към чужбина. Участието на България в Европейския съюз значително отстранява границата през този развой. Съответно София или огромни регионални центрове от вида на Пловдив или Варна, би трябвало да се конкурират със западни градове ", изясни той. 

По-добрата обществена среда, значително по-добрата работа на обществената система в Европейските страни и вероятността за по-високи пенсии, също са измежду главните фактори, които притеглят сънародниците ни, посочи още Николов.

Той е на мнение, че е пресилено да се тъврди, че огромната част от българите в чужбина имат по-високо качество на живот, в сравнение с в България, а моделът в по-голямата си степен продулжава да е работа на гурбет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР